Tuesday, 5 July 2016

Månadens författare på Mofibo

Månadens författare på Mofibo är Kristina Appelqvist som bland annat har skrivit Minns mig som en ängel och Flickan framför muren. Nu är hon aktuell med sin nya deckare Smultron, bröllop och döden.

Vi har fått äran att ställa några frågor till författaren: 

Vad handlar din nya deckare om?

- Detta är tredje delen om litteraturforskaren och talskrivaren Helena Waller. Precis som de tidigare böckerna så utspelar den sig i universitetsmiljö i Västergötland. Några entusiastiska studenter bestämmer sig för att sätta upp Romeo och Julia i en lada ute på landet. I samma veva hittas en av Europas främsta Shakespeareexperter brutalt mördad. Han har varit försvunnen i åtta månader och hittas nu på en oväntad plats i vackra Skaraborg.

Helena Waller, som var kollega med den mördade forskaren, får veta att han var på jakt efter ett okänt originalmanuskript av just Romeo och Julia när han dog och hon ger sig av till Siena och Verona i Italien för att fortsätta jakten på egen hand. Ofrivilligt blir hon indragen i ett morddrama som tycks ha märkliga beröringspunkter med det gamla dramat fyllt av passion och ond, bråd död.

Vad vill du förmedla med ditt författarskap?

- Jag vill i första hand underhålla och ge läsaren en riktigt spännande och bra berättelse med överraskningar på slutet. Det är själva gåtan som ska driva berättelsen framåt på ett sätt som gör att man bara måste få veta hur det går. Den som vill fundera mer på mina böcker upptäcker också att där finns många bottnar i berättelsen. Mina huvudpersoners privatliv och relationer spelar till exempel stor roll i berättelsen och vävs ibland in i intrigen. I den här boken ska Helenas väninna Eva gifta sig och själva bröllopet blir en del i deckargåtan.

Kommer det någon ny deckare nästa år?

- Det hoppas jag! Jag har funderat en hel del på intrigen och ligger just i startgroparna för att börja skriva på den nu i sommar.

Vad läser du just nu?

- Jag har just börjat på Anne Holts senaste bok, Offline. Den verkar väldigt bra.

Har du lyssnat på någon av de deckare som du har skrivit?

- Ja, jag tror att jag har lyssnat igenom alla utom Smultron, bröllop och döden - det har jag inte hunnit än.

Läser du e-böcker eller lyssnar på ljudböcker?

- Inte särskilt ofta, får jag väl erkänna. Jag är nog en inbiten pappersläsare sedan barnsben, är jag rädd. Men jag träffar väldigt många läsare som lyssnat på mina böcker som ljudböcker och som är väldigt glada över just detta format, så jag har förstått att ljudböcker och även e-böcker blir allt viktigare och bidrar till att fler får ta del av mina böcker. Just deras entusiasm har faktiskt fått mig nyfiken på att lyssna på fler ljudböcker för egen del!

Vad ska du göra i sommar?

- När jag skriver detta befinner jag mig i Italien på en semesterresa. Vi reser runt i Toscana och njuter av underbar mat, goda viner, vacker natur, konst och arkitektur. När jag kommer hem ska jag börja skriva på nästa bok och hjälpa till att måla en stor lada som vi har i trädgården. I augusti medverkar jag i Crimetime Gotland, den stora deckarfestivalen i Visby, det ser jag fram emot.

Tack Kristina! Vi önskar dig och alla lyssnare och läsare en riktigt fin sommar!
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment