Tuesday, 5 July 2016

9:e delen om barnmorskan Cecilia Lund

Erotiskt äventyr, resor och nya relationer... låter det spännande? Då ska du läsa eller lyssna på del 9, Skugghäxan, om barnmorskan Cecilia Lund skriven av Katerina Janouch!

Om Skugghäxan:

Cecilia reser ensam till kärlekens stad Paris, där hon upplever ett oförglömligt romantiskt äventyr och tillbringar en vecka på egen hand långt från vardagen.
På planet hem möts hon av nyheten att dottern Gretas bästa vän – en flicka vars familjeförhållanden är allt annat än lätta – har försvunnit spårlöst.
Cecilia slungas in i oron över den saknade flickan, arbetet på förlossningen och de bekymmer som drabbat flera av medlemmarna i hennes stora familj.
Sökandet intensifieras och snart kryper det fram att Greta kan ha något med försvinnandet att göra – vad är det hon döljer?

Vi har fått ställa några frågor till Katerina Janouch:

Äntligen finns den 9:e delen, Skugghäxan, i din serie om barnmorskan Cecilia Lund, på Mofibo. Berätta gärna lite om den nya boken?

- Skugghäxan är en historia om barns utsatthet och även barns vänskap, där Cecilias mellandotter Greta står i fokus. Greta bär många känslor inom sig och Cecilia brottas själv en del med skuldkänslor för hur hennes barn har det när hon är stressad och inte alltid har så mycket tid och ork... Men Gretas kompis Tiffany lever i en verklighet som är långt mycket värre. Cecilia får anledning att fundera över hur mycket hon egentligen vet om sina medmänniskor. När fasaderna rämnar och det otänkbara sker inser hon att hon, precis som så många andra, kanske är lite för bekväm för att verkligen engagera sig.

Men Skugghäxan är också en berättelse om Cecilias egen resa till självständighet. I denna bok reser hon utomlands på egen hand för första gången sedan hon blivit mamma och får anledning att flera gånger kliva utanför sin bekvämlighetszon. Jag utmanar henne en del, precis som jag önskar att kvinnor generellt utmanade sig själva. Varför inte göra sånt som verkar lite läskigt och ha roligt på kuppen? Man måste inte fastna i gamla invanda hjulspår.

Del 9 är alltså färdigskriven och klar. Vad händer i ditt liv just nu?

- Jag pustar ut lite efter att ha gett ut massor med böcker under 2016... förutom Skugghäxan även den erotiska trilogin om Rosanna Wilde, Hudhunger, Nakenlek och nu i september den tredje delen, Kysstäckt. Dessutom firar min barnbokskaraktär Ingrid tioårsjubileum och det kommer flera nya Ingrid-böcker, plus att jag ger ut ännu en barnbok på Lava förlag, "Så känns det", en bok om känslor för barn. 

Men det blir sällan någon längre vilopaus eftersom jag håller på med den tionde delen av serien om Cecilia Lund. Den kommer ut sommaren 2017... jag har från början planerat tio delar i serien och det känns märkligt att jag nästan är i mål. Samtidigt vet jag inte riktigt om jag verkligen ska avsluta serien? Diskussioner pågår!

Hur var det att skriva boken? 

- Det var roligt och spännande och bitvis hemskt, eftersom denna del i serien handlar om barns utsatthet och hur det är att vara liten och ensam i världen samtidigt som man känner att man har ansvar för en förälder som inte mår så bra. Det är svårt att inte tänka på alla de barn som lever i liknande omständigheter som bokens Tiffany. 

Det här är ju en väldigt dramatisk bok där jag också undersöker vad som händer när något väldigt omvälvande inträffar, hur det påverkar omgivningen, inte bara de närmaste anhöriga utan också människor som står intill men som inte tillhör familjen. Det blir ju som ringar på vattnet som drabbar väldigt många...I synnerhet när det är ett litet barn som utsätts för ett brott.

Vad har du själv för likheter och olikheter med Cecilia Lund?

Svårt att säga! Känslomässigt är vi både lika och olika. Likheterna är att jag precis som Cecilia, är nyfiken, och kan gräva i saker som kanske inte alltid angår mig... jag älskar mina barn förstås och jag har också skilt mig. Olikheterna, tja jag är ju inte barnmorska till yrket och jag dejtar inte en polis. Dessutom har jag inga systrar och så har jag bara en enda dotter, medan Cecilia har tre. Cecilia lever i en mycket mer kvinnodominerad värld än jag, vilket jag ibland avundas henne, plus att hon har sin mormor i livet. Det önskar jag att jag också hade.

Hur har Cecilia Lund förändrats från den 1:a till den 9:e delen i serien?

- Cecilia har blivit mer av en problemlösare, nästan som en privatspanare. Efter att hon drabbades av en hjärthändelse i Modershjärtat så är det som om hennes sinnen skärpts och kanske är det så att dramatiska händelser dras till henne... I den första boken var hon en mer vanlig kvinna. Nu har hon till och med en spalt i Q Magasin där hon svarar på läsarfrågor. Hon har blivit mer intresserad av att skriva. Och så lever hon inte längre i kärnfamilj. Hon är mer äventyrlig och okonventionell numera, vågar jag nog påstå.

Hur har ditt sätt att skriva förändrats sedan du skrev den 1:a delen i serien, Bedragen?

- I början kände jag inte karaktärerna lika väl, inte på samma sätt som jag gör nu. Jag skriver nog ungefär likadant men det är så att jag är mer insyltad i min Cecilia Lund-värld nu. Jag har ju levt med dessa personer i tio år vid det här laget, det har blivit en relation som är en del av mig. Samtidigt lägger jag upp arbetet mer professionellt, jag var mer trevande i början. Nu vet jag att jag kommer att producera en bok och hålla deadline och ge mina läsare ännu en roman i serien.

Spännande läsning eller lyssning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment