Tuesday, 14 June 2016

Nyhet! Del 3 i Herkules-serien av Kallentoft & LuttemanDu har väl inte missat Zack (del 1) och Leon (del 2) i Mons Kallentoft och Markus Luttemans Herkules-serie? Nu finns äntligen Bambi (del 3) att läsa eller lyssna på i Mofibo-appen. De grekiska myterna blandas med den hårda verkligheten i Stockholms mörka undre värld.

Vi har fått äran att ställa några frågor till Mons Kallentoft och Markus Lutteman:

Bambi är den 3:e delen i er Herkules-serie. Berätta lite om boken och serien?

Markus: Varje del i Herkulesserien är inspirerad av ett av Herkules tolv stordåd.
Bambi bygger löst på det tredje stordådet, att fånga in den keryneiska hinden.
Här har vi verkligen försökt krocka den gulliga bild som många har av Bambi med den betydligt mer brutala och obehagliga karaktär som vi själva har skapat.

Mons: Zack är en modern Herkules för vår tid, en polis med en människas tvivel och brister men nästan en Guds styrkor och förmågor. I Bambi tar han tag i sitt liv, sitt missbruk och sitt förhållande med Mera, men kommer det att hålla? Det är dramatiska känslor i Bambi, inte bara för Zack.

Vad har ni fått för respons från era läsare på de första två böckerna Zack och Leon?

Markus: Väldigt bra. Det känns som att läsarna uppskattar de tajta och sidvändande spänningshistorier vi försöker bjuda på. Särskilt fransmännen har varit överförtjusta i Zack.

Mons: Läsarna verkar gilla att det är mycket action, de gillar Zack och hans poliskollegor och de gillar Stockholmsmiljön. Den positiva responsen gör det helt klart roligt att skriva vidare.  

Lyssnar ni på ljudböcker? Har ni lyssnat på några av era egna?

Markus: Jag lyssnar inte på ljudböcker. Jag läser ganska snabbt och tycker att tempot i en ljudbok ofta blir lite långsamt. Men jag märker att intresset just nu är gigantiskt.

Mons: Jag läser igenom mina böcker så många gånger under själva skrivprocessen så när en bok väl är publicerad är jag redan långt in i arbetet med nästa. Jag lyssnar ibland på ljudböcker på stranden.

Var sitter ni helst och skriver?

Markus: På caféer, hemma, på tåg, i sommarstugor, hos kompisar, var som helst. Jag kan stänga ute det mesta bruset som omger mig.

Mons: I sängen. Alltid. Men det kan lika gärna vara en hotellsäng som min egen. Jag har en säng på kontoret.

Vad är det bästa med att skriva böcker?

Markus: När jag skriver fiktion: Att få skapa något av inget.
När jag skriver fackböcker: Att få ta sig an spännande och intressanta människoöden, unika historier som samtidigt har något allmängiltigt och viktigt att säga, riktigt gräva ner sig i verkligheten och försöka förvandla det till litteratur.

Mons: Att få fatt på alla de historier jag inom mig och få ut det genom det fantastiska flöde som en ju skapelseprocess är. Orden är mitt verktyg, men jag inbillar mig att musiker och konstnärer upplever detsamma.

Vad motiverar er, vad är era drivkrafter?

Markus: Det är olika med olika böcker. I vissa fall, som med El Choco, handlar det om vilja förmedla en riktigt bra, verklighetsbaserad historia som också har något viktigt att säga. Det kommer journalisten i mig fram på allvar. I fallet med Zackböckerna är det snarare lusten att berätta drivna och spännande historier som är drivkraften, och det lite galna att ta sig an en uråldrig myt och göra något eget av den.

Mons: Att fånga samtid, fiktion och mänsklighetens godhet och ondska genom ord och konstnärlig form, de verktyg jag behärskar, inom ramarna för den tidlösa form som en nedtecknad berättelse ju är.

Vilka är era bästa skrivtips?

Markus: Läs mycket, skriv mycket, och skriv framför allt sådant du själv skulle vilja läsa. Bestäm en tid varje dag när du ska börja och sluta skriva, och håll den tiden, även de dagar då det känns tungt. Belöningen kommer om du orkar hålla ut.

Mons: Håller helt med Markus. Men det är också viktigt att man får vara ifred. Sen är det bara att stänga in sig i ett rum och skriva. Att vara författare är ett arbete och då är det disciplin som gäller.

Tack Markus och Mons!

Spännande läsning eller lyssning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment