Wednesday, 15 June 2016

Månadens författare på Mofibo: Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolito är utbildad jurist och har arbetat på Europeiska kommissionen i Bryssel. Sedan ett år tillbaka skriver hon, till vår stora glädje, böcker på heltid. Hennes debutroman "Dubbla slag" handlar om Hanna som utsätts för en hård verklighet på en advokatbyrå. Parallellt med jobbet känner hon stora krav på att vara en bra mamma.

Vi har fått äran att ställa några frågor till Malin Persson Giolito:

Vi på Mofibo lyssnade nyligen på din debutroman "Dubbla slag" och gillade minst sagt både själva berättelsen och ditt sätt att skriva. Vad har du fått för reaktioner på boken sedan den gavs ut?

- Tack! I början var det mycket ståhej. Jag tror att många hade väntat på att någon skulle våga prata öppet om hur jobbigt det kan vara för en kvinna i näringslivet. Än i dag, åtta år efter att den kom ut, får jag mejl från kvinnor som känner igen sig. Det är roligt såklart, men trist att det inte har blivit bättre.

Vad har du själv för likheter och olikheter, när det kommer till personliga egenskaper, med huvudpersonen Hanna?

- Jag fick sparken från advokatbyrån där jag jobbade när jag väntade mitt tredje barn, precis som Hanna. Sedan tror jag att jag var mer frispråkig än Hanna, Hanna tar mer skit än jag gjorde.

Du är utbildad jurist och har jobbat på Europeiska kommissionen. Hur ser det liv i Bryssel ut nu?

- Jag är heltidsförfattare sedan drygt ett år. När jag jobbade på min senaste bok, Störst av allt, som kommer nu i början på juli, blev det allt svårare att kombinera mitt jobb på kommissionen med att skriva. Tillslut bestämde jag mig för att våga ta tjänstledigt. Och det funkade. Störst av allt har redan sålts till 22 länder och jag har kunnat förlänga min tjänstledighet på obestämd tid.

Vad är dina mål och planer för 2017?

- Skriva på något nytt. Ta jägarexamen kanske? Försöka vara en bra människa.

Tack Malin! Vi önskar dig en trevlig sommar!
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment