Monday, 2 May 2016

Månadens författare: Cilla och Rolf BörjlindDu har väl inte missat TV-aktuella Springfloden som är baserad på Cilla och Rolf Börjlinds första bok om polisaspiranten Olivia Rönning och den hemlöse före detta kriminalaren Tom Stilton? Olivia och Tom utreder brott ihop och följderna blir allvarligare och blodigare än de någonsin kunnat föreställa sig...

Cilla och Rolf Börjlind är ett av Sveriges mest framgångsrika författarpar till både böcker och filmmanus. Förutom att ha skrivit manus till "Graven", "Morden", "Beck"-filmer och Arne Dahls deckare har deras första deckare Springfloden blivit TV-serie. Flertalet av deras drömmar har gått i uppfyllelse, men vad drömmer de om härnäst?

Vi har fått den stora äran att ställa några frågor till duon:

Grattis till era stora framgångar och till att er bok Springfloden nu går som thrillerserie på TV. Är ni nöjda med TV-serien?

Ja, vi är mycket nöjda. Både med resultatet och mottagandet. Det var väldigt inspirerande att få hela 10 episoder till vårt förfogande för att berätta historien.
Eftersom vi skrev manuset själva kunde vi lägga till och fördjupa hur vi ville utan att komma i konflikt med författarna. Det gjorde att tv-serien ligger mycket nära boken. Vi är också glada över den fantastiska castingen, skådespelarna tolkar våra karaktärer på ett lysande sätt. Så: tummen upp från oss för tv-serien!

Vad gillar ni själva för böcker och film? Blir det mer eller mindre bara deckare?


Det går i vågor. Periodvis läser vi mycket deckare, speciellt när vi inte är inne i en skrivfas. Då föredrar vi annan form av skönlitteratur.

Läser eller lyssnar ni på digitala böcker?

Lyssnar.


Var sitter ni helst och skriver?


I våra arbetsrum i vår bostad. På sommaren sitter vi gärna i köket i vår sommarstuga och arbetar.

I höst släpps "Sov du lilla videung" som är den 4:e boken i er Rönning/Stilton-serie. Vad handlar den nya deckaren om?

Den handlar om det lavinartade inflödet av ensamkommande flyktingbarn till Sverige, främst hösten 2015. Många av dessa barn försvinner, ingen vet vart de tar vägen. Vi berättar vad som händer några av dessa barn. Ett av dem är en ensam föräldralös flicka från Nigeria som hamnar på Stockholms gator och tas om hand av en hemlös kvinnlig missbrukare. 


Vad har ni för författardrömmar och planer för 2017?


Vi kommer förmodligen att skriva en tv-serie på vår andra bok, Den Tredje Rösten, samt påbörja vår femte Rönning-Stilton-bok.

Sist men inte minst, 5 snabba frågor:


Film på TV eller bio?
 Svar: Både och.

E-böcker eller ljudböcker?


Skriva inomhus eller utomhus?


Skriva i total tystnad eller i behaglig ljudnivå?


Höst eller vår? Svar: Året runt.

Tack Cilla och Rolf Börjlind!

Spännande läsning eller lyssning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment