Tuesday, 31 May 2016

Fartblinda - en fartfylld finansthriller!Den prisbelönta ekonomijournalisten Carolina Neurath är aktuell med thrillern Fartblinda. Förutom Fartblinda har hon skrivit två omtalade reportageböcker. Hennes första reportagebok, Den stora bankhärvanhandlar om hur den omdiskuterade banken HQ Bank gick i graven. I Carolina Neuraths andra reportagebok De svenska riskkapitalisterna skriver hon, tillsammans med Jan Almgren, om de nya makthavarna inom finansbranschen.

Thrillern Fartblinda handlar, precis som reportageböckerna, om den svenska finansvärlden. Men denna gång är verklighet blandad med fiktion.

Vi har fått ställa några frågor till Carolina Neurath:

1. Vad har du fått för reaktioner på din nya bok Fartblinda?

- Det har blivit väldigt många fina läsarreaktioner. Alltifrån finansmannen Sven Hagströmer och Ebba von Sydow till avlägsna grannar från uppväxtåren har hört av sig och hyllat den, precis så som jag önskade. Det vill säga att Fartblinda kan uppskattas både av näringslivet, men även av dem helt utanför den världen. Många producenter har hört av sig och nu jobbas det på ett manus för en tv-serie baserad på boken.

2. Vad har du för likheter och olikheter, när det kommer till personliga egenskaper, med huvudkaraktären Beatrice Farkas? 

- Vi drivs båda väldigt mycket av jobbet och uppgiften att granska näringslivet. Hon är däremot mer asocial och umgås inte med vänner så mycket. Jag brukar säga att jag är raka motsatsen, men å andra sidan när jag granskade HQ Bank i min första bok var jag extremt isolerad under en dryg åttamånadersperiod.

3. Vad vill du förmedla med ditt författarskap?

- Jag vill att fler ska få upp ögonen för näringslivet och förstå kulturen som vissa i den världen präglas av. Det handlar om statusjakt, pengar och makt.

4. Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

- I vanliga fall börjar det med morgonmöte 8.30 på SvD:s redaktion och sedan har jag för det mesta olika, större eller mindre, granskningsprojekt på gång där. Men nu är jag tjänstledig för att skriva ny bok, vilket innebär att jag i stället försöker sätta igång att skriva senast 8.30 varje dag, antingen hemma på balkongen eller ute på familjegården där jag har mina hästar.

5. Skriver du på någon ny bok just nu?

- Ja, precis det blir en uppföljare till Fartblinda. Samma kvinnliga journalist innehar en av huvudrollskaraktärerna men nu granskar hon ett lånebolag som drivs av två hyllade Handelskillar. Boken kommer också innehålla en kidnappning.

6. Vad läser du i sommar?

- Jag läste precis Karolina Ramqvists Alltings början och blev fast, så nu har jag beställt alla hennes böcker för semesterläsning.

7. Vad gör du helst när du inte jobbar?

- Jag rider minst tre dagar i veckan, hänger med min familj och träffar kompisar.

Tack Carolina Neurath!

Spännande läsning eller lyssning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment