Monday, 2 May 2016

Del 17 om kriminalinspektör Maria Wern!

Månadens bok på Mofibo: Rädslans fångar av Anna Jansson.

Maria Wern och hennes kollegor förbereder sig som vanligt inför invasionen av festande turister i Visby. Denna sommar går det ett rykte om en inhemsk producent av cannabis. Stämmer ryktet? Kommer Maria Wern i sådana fall att hitta odlingen?

Inget går som planerat. Det efterlängtade sommarvädret inträffar inte och den årliga politikerveckan i Almedalen får en brutal start då ett mord sker. Vem är det som har begått mordet, och varför?

Vi har fått ställa några frågor till Anna Jansson:

1. Äntligen kan man läsa eller lyssna på den nya boken i serien om Maria Wern på Mofibo. Hur fick du inspiration till Rädslans fångar?
Min pappa var med i hemvärnet på Gotland och visade mig Tingstäde fästning - 5 större skyddsrum där man skulle kunna vara under jord en längre tid
om man har rätt utrustning och lager av mat. Sverige har inga beredskapslager alls idag. Varje frisk svensk förväntas kunna försörja sig själv i ett nödläge som ett längre strömavbrott eller stopp i transporterna av matvaror. Morgondagens lunch finns på en lastbil i Tyskland och matvarulagren blir allt mindre. "Svensken fyra dagar från sväl", stod det i Svd. Och det fick mig att fundera över
hur vi skulle klara en kris i Sverige idag utan beredskap. I Finland finns det matlager för ett helt år och de har säkrat sitt elnät för solstormar.

I Rädslans fångar finns ett domedagsur som tickar mot dagen då vårt moderna samhälle utsätts för en kraftig solstorm, uret är tillverkat 1709 av Christoffer Polhem.

2. Varför valde du att skriva om honom?
För att han var en så fantastisk man! Han byggde slussen i Stockholm och slussarna på götakanal, Han byggde urverk och revolutionerade gruvdriften i Falukoppargruva. 144 uppfinningar hann han med och han blev adlad av Karl den XII fast han hade en mycket fattig uppväxt - All den framgång han fick förtjänade han verkligen. Han sov bara 3 timmar per dygn för att hela tiden lära sig nya saker. Han om någon skulle ha kunnat bygga ett urverk som höll tiden på sekunden ända fram till vår tid.

3. Var sitter du helst och skriver dina deckare?
Hemma med gångavstånd till kylskåpet och kaffebryggaren.

4. Har du redan börjat skriva nästa bok om Maria Wern? 
Den är klar och inlämnad till förlaget.

5. Vad har du och Maria Wern för likheter?
Energi och nyfikenhet och viljan att göra rätt för sig.

6. Vilken bok om Maria Wern är du mest nöjd med och varför?
Det är lika svårt att svara på som frågan; Vilken av dina barn är du mest nöjd med. Jag har tre barn och tre bonusbarn. De är olika och fantastiska var och en på sitt sätt.

7. Sist men inte minst, 5 snabba frågor:
E-böcker eller ljudböcker?
Promenader eller yoga?
Vilopaus eller fikapaus? Svar: Vad sa du att det hette? Paus?
Höst eller vår?
Vinter eller sommar?

Tack Anna Jansson!

Spännande läsning eller lyssning,
Martina på Mofibo