Wednesday, 13 April 2016

Läs Gränsland före alla andra!Nu är äntligen uppföljaren till Förrädare här! Splitternya Gränsland, skriven av Peter Lindmark och Jimmy Lindgren, finns enbart att läsa på Mofibo tom. söndag - så se till att läsa den före alla andra!

Vi har fått möjlighet att ställa några frågor till författarna:

Grattis till er stora framgång med er första spänningsroman "Förrädare"! Nu finns äntligen del 2, Gränsland, i er serie om Nicholas Warg. Hur var det att skriva Gränsland?

Vi började skriva Gränsland tidigt förra året då vi var i Dubai och gjorde research. Då hade vi redan en grund och en hel del idéer om vad det skulle handla om. I Dubai träffade vi flera personer som jobbar för globala säkerhetsföretag med huvudkontor i staden. Mötena gav många uppslag och nya tankar. Och sedan tog faktiskt hela boken form under vår tid där. Det blev många promenader i staden där vi diskuterade nya karaktärer och bokens olika beståndsdelar.

Var sitter ni helst och skriver?

Promenader har faktiskt blivit en del av vårt skrivande. Vi går och diskuterar idéer, karaktärer, story. Sen återvänder vi till kontoret och börjar få ner det i ett dokument. Ofta klistrar vi upp lappar på väggen eller använder Google Docs med hur storyn utvecklar sig för att få en överblick.

Vad har ni för författardrömmar och planer för 2017?

Vi arbetar med en tv-serie som är under utveckling för SVT och så har vi arbetat väldigt mycket med en ny Nicholas Warg-historia. Vi har redan stora delar av intrigen färdig för ytterligare en Nicholas Warg-bok. Det känns som att det kan bli något annorlunda och väldigt spännande. Sen har vi under en tid utarbetat ett koncept för en annan bokserie men vi får se när tid finns till att sätta tänderna i den.

Läser eller lyssnar ni på digitala böcker?

Vi båda läser både e-böcker mycket men framförallt har det glidit mer och mer över till ljudbokslyssnande.

Jimmy: Det finns så många tillfällen i vardagen att lyssna och läsa med böckerna i mobilen. Jag har börjat lyssna på 1,5 gånger hastigheten vilket jag tycker gör det lättare att behålla koncentrationen. Just nu lyssnar jag på Room och läser Den stora bankhärvan som e-bok. Jag lyssnade precis klart på Färjan av Mats Strandberg som jag gillade väldigt mycket.
Dessutom är det fantastiskt med alla böcker för barnen. Jag läser e-böcker och lyssnar med mina söner. Böckerna om Jack av Martin Olczak var populära hos min femåring.

Peter: Jag konsumerar väldigt mycket ljudböcker, blandar crime med klassiker. Jag går gärna lite extra för att få lyssna så mycket som möjligt. Mina barn läser e-böcker och lyssnar på ljudböcker en hel del och jag måste säga att läsandet/lyssnadet har verkligen ökat vår familjs konsumtion.

Har ni gjort någon speciell research inför denna bok?

När innehållet började ta form så insåg vi att vi hade en rad områden vi ville veta mer om. Vi gör mycket research, ofta mycket mer än vad som till slut hamnar i boken. I slutändan så skalar vi ner mycket av den fakta som vi samlat på oss. Vi är mer intresserade att berättelsen ska ha en bra framåtrörelse och hela tiden vara spännande och engagerande. Ibland kan vi märka att vi fört in väl mycket information som stoppar upp flödet. Men vi tycker ändå att researchen ger många bra idéer och att det är bra att veta mer om ett ämne än vad som kanske behövs.

För Gränsland så träffade vi flera gånger en rättspatolog då vi hade en hel del specifika funderingar kring det. Vi har dessutom spenderat en hel del tid med en mordutredare samt haft möten med en EU-parlamentariker, en forskare vid lantbruksuniversitetet, mfl. Nu kanske många undrar vad det här ska handla om och det hoppas vi att ni gör. Läs eller lyssna gärna på Gränsland för svaren.

Tack säger vi till Peter Lindmark och Jimmy Lindgren!

Nästa vecka kommer du även kunna ta del av ljudboken i appen.

Spännande läsning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment