Friday, 1 April 2016

Emma Hambergs trilogi om Rosengädda blir tetralogi!Rosengädda nästa! är den första delen i Emma Hambergs underhållande serie om Rosengädda och om människorna som bor där.

I Rosengädda nästa! får du lära känna tonåringen Bror. Han är inte vilken tonåring som helst. När Brors föräldrars relation blir som mest infekterad kommer han på den unika och genialiska (?) idéen att fly hemifrån för att ge föräldrarna ännu mer tid tillsammans. På det här sättet kommer de att bli sams.

Tessan närmar sig trettio. Och inte är hennes liv, jämfört med Brors, lättare för det. Hon är, precis som Brors föräldrar, i en "mindre fungerande relation".

Tessan läser tonvis av kokböcker och dagdrömmer om att kunna försörja sig på att laga fantastisk mat. Men på dagarna jobbar hon i korvkiosk.

En dag möts Bror och Tessan - och innan någon vet ordet av har de gett sig iväg till Rosengädda.

Vi fick ställa några frågor till Emma Hamberg:

Hur föddes serien Rosengädda?

Det började konstigt nog med att jag träffade en kvinna som trycker upp 1700-talstyger. Vi möttes på en mässa och jag blev så bedårad av de där vackra textilierna. Damen i fråga var väldigt elegant på alla tänkbara sätt, och vi kom överens om att jag skulle få hälsa på i hennes tyg-ateljé någon vecka senare. Men den dagen jag stod utanför ateljén och knackade på var det en helt annan kvinna som öppnade dörren. I alla fall rent visuellt.

Osminkad, rufsig stor frisyr, en enormt stor fleecekofta med ett lika enormt stort bälte i midjan samt.... ett par enorma bröst. Så stora bröst hade hon verkligen inte en vecka tidigare. Jag trodde hon hade gjort världens snabbaste tutt-jobb, men där hade jag fel. För plötsligt kastade hon in en näve nötter mellan brösten! Och då började brösten röra sig. Hon hade ett ekorredagis i sin bh. Med ett bälte under bysten så de små sötnosarna inte skulle trilla ut. Där hittade jag min huvudkaraktär Jane. 

Vem kan inte bli förälskad i en äldre kvinna som både driver världens elegantaste sy-atelje och tar hand om kantstötta och övergivna djur samtidigt? Från denna kvinna byggdes sedan serien vidare. Nästan alla karaktärer bygger på riktiga människor i min närhet. Särskilt Jane, Tessan, Bror och även Johnny från andra delen av Rosengädda-böckerna. Att jag sedan är totalt förälskad i Kinnekulle, där mitt Rosengädda ligger, gör ju sitt till förstås. 

Hur går din skrivprocess till?

Det börjar nästan alltid med en människa eller plats från verkliga livet. Som ger mig en känsla som jag inte kan släppa. Och sakta, sakta börjar den där känslan bli en egen värld, som tar en bestämd form. Detta är det som tar längst tid i min skrivprocess! Själva skrivande går mycket fortare faktiskt. När karaktärer och platser är hittade, så börjar själva byggandet av intrigen. Det är den konstiga kombinationen av matematik och fantasi på en och samma gång. 

Jag vrider och vänder på allt, flyttar runt mina pjäser för att få det som mest spännande och härligt. Försöker att hitta nycklar till mina karaktärer som tar dem vidare i livet. Sedan använder jag mig också av en författar-psykolog kan man säga. Denize, min vän i stormen. Hon ifrågasätter allt jag håller på med och låter mig själv hitta svaren. Vi känner alla karaktärerna lika bra och till slut blir det som om vi pratar om totalt verkliga människor. Det är en underbar process! Att sedan bli klar med boken är en sorg. Att lämna iväg de här människorna man umgåtts med i ett drygt år. Låta andra komma in i deras liv. 

Vilka är dina bästa skrivtips?

Att skriva! Inte vänta på inspiration, utan bara skriva, skriva, skriva. Och även prova olika sätt att skriva. Något som är spännande är att ta en historia du vill berätta, och sedan göra det. Fast på kanske fem olika sätt. En bra övning på att just skriva, men också se hur olika sätt man faktiskt kan berätta en historia på. Sedan ska det du skriver kännas i dig. Vill du skriva roligt? Då ska du skratta själv. Ska det vara sorgligt? Får du själv tårar i ögonen? Bra! Då är du på rätt väg. Jag både gråter, skrattar och blir förbannad när jag skriver. 

Skriver du på något nu? När kommer nästa bok?

Jag ska faktiskt precis sätta igång med en fjärde bok om Rosengädda. Jag hade tänkt att bara skriva tre böcker. Men jag kan inte hålla mig borta från mina vänner där på Kinnekulle! Är lite kär i dem helt enkelt. Och nu ska jag utsätta dem jag älskar för nya äventyr...

Trevlig och rolig läsning eller lyssning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment