Wednesday, 30 March 2016

En av de största polisjakterna i svensk kriminalhistoria

Läs eller lyssna på Gryningspyromanen, en bok om Sveriges värsta seriemordbrännare genom tiderna.

Ulf Borgström föddes i Malmö 1963. Hans uppväxt var tuff: hemma blev han misshandlad, och i skolan mobbad. Efter 37 grymma år rasade hans liv sönder och samman. Som konsekvens började han anlägga mordbränder i Sverige och framförallt i Ystad. Inom kort hade han satt eld på mellan hundra och tvåhundra byggnader, bland annat kyrkor och kulturskatter.

Ulf Borgström anlade dessa bränder under sena kvällar och tidiga gryningar och fick därför namnet Gryningspyromanen i media.

Gryningspyromanen: Från mobbad tonåring till Sveriges värsta mordbrännare är skriven av brandingenjören David Widlund och journalisten Jörgen Pettersson.

Vi fick möjlighet att ställa några frågor till David Widlund:

1. Hur kommer det sig att ni skrev Gryningspyromanen?

Jag var på en konferens för brandutredare i Köpenhamn där åklagaren för två av bränderna berättade om Gryningspyromanen och om åtalet för de bränder hon jobbade med. Medan jag lyssnade började jag fundera på varför Gryningspyromanen fått sitt hat mot samhället och vad rättsväsendet gjorde för fel. Dessa två frågor ville jag få besvarade och därför skrev vi boken.

2. Blev ni förvånande över något som kom fram under ert researcharbete?

Att rättsväsendet hela tiden jobbade i samma hjulspår vid åtal och inte provade nya vägar. Gryningspyromanen blev bättre och bättre efter varje åtal men jag upplever inte att rättsväsendet blev det.

3. Vad har ni, nu i efterhand, fått för reaktioner på boken?

Många har varit imponerade av den omfattande researchen och många tycker att det är en skrämmande historia.

4. Vad har ni för tankar och åsikter kring att Ulf Borgström förmodligen släpps på fri fot nu i sommar?

Det mesta talar för att det kommer att brinna igen och jag känner en stor oro inför det. Innan Gryningspyromanen satt i fängelse för en brand första gången tände han eld på tomma byggnader, sen när han kom ut brann det i flera bostäder samma natt vid flera tillfällen. Det har bara blivit värre med åren då hämningarna minskar vilket även är helt naturligt utifrån den gärningsmannaprofil han har. Dock är frågan vad som händer nu, vad kan vara värre än att någon tänder eld på flera hus samtidigt där människor ligger och sover? Ingen har än så länge dött men jag känner en oro för att det kommer att ske.

Spännande läsning eller lyssning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment