Monday, 1 February 2016

Läs eller lyssna på Aino Trosells spänningsromaner

Aino Trosell är född och uppvuxen i Malung i Dalarna. Som ung kom hon till Göteborg men återvände efter några år till sin hemort. Sedan 2012 bor hon åter i Göteborg.

Personlig hälsning från Aino Trosell:

"Kära Mofibo-lyssnare!

Jag älskar ljudböcker men får alltför sällan njuta av denna speciella konstform och när jag gör det så går jag in i stolpar och håller på att bli överkörd, för det är något med det talade ordet till skillnad från det lästa. Något helt annat - en människas själ blandar sig i, avspeglingen i hennes röst - och då lyfter berättelsen. Det är uråldrigt. Den berättande rösten har förtrollat människan långt före boktryckarkonsten. Det är en stor förmån för en författare att få sina texter inlästa av folk som har gåvan.

Offshore skrevs efter att jag hade förlorat mig i djuphavsdykeriet, hur folk i veckor och månader levde i tryckkammare för att kunna utföra kvalificerat yrkesarbete på stora djup ute på vid oljeborrplattformarna. Att frivilligt utsätta sig, och sedan återvända hem - oerhörda påfrestningar mentalt och socialt. Inte minst när det gällde äktenskapen.

När jag tänkte längre insåg jag att många äktenskap var av den arten - mannen for iväg på spännande och uppslukande uppdrag medan kvinnan skötte allt det andra, det så kallade lilla livet. Jag hade själv barn och visste att det lilla livet var stort. Men hur skulle två människor med så vitt skilda liv kunna få ihop en gemenskap, kunna älska och respektera varandra? När jag jobbade på Arendalsvarvet sa en man frankt att hans arbetskamrat kände honom bättre än hans egen käring. Arbetet slukar en, på arbetet ger man järnet. När man sedan kommer hem är man slutkörd och det är svårt att förklara vad man har varit med om. Klyftan mellan de älskande växer. Medan barnen växer de också, och kanske blir fler.

Därom har jag diktat, som man säger. Äkta paret Jakob Eklund och Marie Richardson ger röst åt Offshore - väl bekomme!"

Vi fick ställa några frågor till Aino Trosell:

1. Hur kommer det sig att du började skriva deckare?

Även detta var offshore-dykarnas fel. Jag hade grottat ner mig i ämnet, lärt mig mycket teknik och inte upphört att fascineras av vad människan är i stånd till för att tänja gränserna - i detta fall att arbeta under havets yta under långa tider och på stora djup. Thrillern Ytspänning var så spännande att jag själv blev rädd när jag skrev den. Men inte visste jag att det var en thriller, jag trodde jag skrev en gastkramande arbetsplatshistoria. Ända tills jag fick ett fint deckarpris - då såg jag ju att Ytspänning var en mordhistoria, också. Och sedan dök Siv Dahlin upp i mina drömmar. Och ville att jag skulle berätta en otäck historia jag länge hade burit på. Och på den vägen blev det - fem kriminalromaner och två kriminalnovellsamlingar hittills. För närvarande går en myskrimi som följetong i Mittmedias tidningar och två julnoveller 2015 i tidskrifter var också kriminalnoveller så den här kranen verkar svår att stänga av.

2. Hur går din skrivprocess till?

Det är väldigt olika, det beror på vad det är för typ av historia. Ibland krävs omfattande research, ibland ligger researchen mer på ett inre, mentalt plan. Ibland tar det tvärstopp men oftare än sällan drömmer jag fram lösningar. De första hundra sidorna är tunga: uppför, uppför. Sedan går det lättare och mot slutet jobbar jag dag och natt, frånvänd och osocial. När boken börjar bli klar inträder en oro, en separationsfas liknande depression - det är inte längre min baby och jag. Men när jag börjar fantisera om andra historier så vet jag att jag är klar.

3. Har du några skrivtips?

Det är nog de gamla vanliga är jag rädd: sitt kvar och skriv klart! Så länge ingen har sett det finns det inte. Gör en kopia av texten innan du redigerar, gör så varje gång så att du kan leta dig bakåt om det är något du ångrar. Stryk hänsynslöst - skulptera med rödpennan. Sista omgången: läser du fort, tänker du på annat? I så fall: stryk, stryk, stryk! Stryk tills du gråter. Snyt dig. Det växer ut nytt.

4. Lyssnar du själv på ljudböcker och läser e-böcker?

Jag skulle vilja lyssna hela tiden men hinner inte. Men i bilen - och ibland kör jag långt - kan jag lyssna utan dåligt samvete. Fast då gäller det att se upp med gaspedalen. E-böcker har jag ännu inte läst men tror inte att det är en så dramatisk skillnad som folk har för sig. Det är ju texten i sig som är det viktiga och det verkar praktiskt att kunna ha med sig ett helt bibliotek i en vanlig handväska.

5. När kommer nästa deckare, och vad kommer den handla om?

Min nya bok kommer ut torsdagen den 28 januari. Den heter Varning för vilt och är en novellsamling där ovan nämnda mysdeckarföljetong är titelberättelse. Även Lojalitetens pris är en myskrimi medan de övriga åtta historierna är dramer. Sju av berättelserna i Varning för vilt finns för övrigt redan inlästa. Det är en ren njutning att lyssna på Sven Wollters inläsning av På en öde ö i havet. Och när Stina Ekblad läser Isbränna tåras mina ögon och jag har ingen känsla alls av att det är jag som har skrivit texten. Det är bara så bra! De andra inlästa berättelserna är nämnda Lojalitetens pris med Irene Lindh, Hjärtats färd med Torsten Wahlund, Pojkjäveln med Tomas von Brömssen, Det svarta bakom solen med Irene Lindh och Nyårsnatt med Sven Wollter. Underbara tolkningar! Jag är så stolt att finnas med i dessa sammanhang.

Missa inte Aino Trosells spänningsromaner i Mofibo-appen!

Mycket nöje,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment