Friday, 1 January 2016

Nytt i Jacob Colt-serien!

Om författarduon

Buthler & Öhrlund behöver ingen närmare presentation, men här kommer en kort: Dan Buthler är civilekonom med marknadsföring och Internet som specialitet. Hans intresse för politik har gett honom många intressanta idéer att berätta i bokform.

Dag Öhrlund är förutom författare även journalist och fotograf. När han inte skriver deckare håller han föredrag om skrivande, livskvalitet och IT-säkerhet för skolor.


Om nya deckaren Motvind:

En dag blir Jacob Colt kontaktad av Silfverbielkes syster Anna som ber honom att spåra upp och döda hennes bror. Han tvekar inte för en sekund.

Under tiden som Jacob och Anna smider planer funderar Silfverbielke på sin framtid. Snart tänker han lämna landet för gott. Hans plan hejdas dock av ett telefonsamtal. Pressen har upptäckt en koppling mellan Silfverbielkes företag och scientologerna, och aktiekursen sjunker som en sten. I ett slag är alla hans miljoner utraderade. Och någon kommer få ta konsekvenserna...

Det sägs att verkligheten överträffar fiktionen, men jag hoppas verkligen inte att det inte finns någon dubbelgångare av Silfverbielke ute på stans gator.

Vi fick möjlighet att ställa några frågor till Dag Öhrlund:

1. Hur kommer det sig att ni började skriva deckare tillsammans?

Dan Buthler ringde till mig, sa att han hade en idé till en bok men att han inte kunde skriva själv. Jag lyssnade, tyckte att idén lät bra och därefter inledde vi ett samarbete per telefon. När vi träffades för första gången hade jag skrivit 150 sidor på vår debutbok "Mord.net" som senare såldes till nio länder.

2. Hur går er skrivprocess till?

Vi väljer en av våra många idéer och utvecklar den. Först grovt, sedan finare och till sist ner på kapitelnivå. Sedan vi arbetat fram en noggrann synopsis går jag hem och skriver boken.

3. Har du några skrivtips?

Du måste ha en unik historia att berätta och brinna för den, samt hålla en stenhård skrivdisciplin. Om du tycker att det finns NÅGOT annat som är viktigare än att skriva så ska du skippa författarambitionerna.

4. Lyssnar du själv på ljudböcker och läser e-böcker?

Jag läser en e-bok då och då, till exempel när jag flyger. Har tyvärr inte tid att lyssna på ljudböcker.

5. Var har ni fått för reaktioner på Jacob Colt-serien?

Bara positiva. Enbart böckerna om Christopher Silfverbielke har sålt mellan 600 000 och 700 000 exemplar och vi har nominerats till Stora Ljudbokspriset tre gånger.

6. Har du några boktips? 

Jag läser nästan enbart böcker av engelska och amerikanska författare. Min favorit är Lee Child och hans böcker om Jack Reacher. Jag tycker också mycket om Ian McEwan och John Irving.

Lyssna nu på Motvind, fortsättningen i succéserien, med Stefan Sauk som uppläsare!

Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment