Tuesday, 1 December 2015

Isande deckare som ger en osminkad syn på verkligheten

Gillar du deckare som har djup, aktualitet och tankeväckande innehåll? Då kan vi varmt rekommendera Tove Alsterdals spännande böcker!

Tove Alsterdal har skrivit tre deckare, och de har flera saker gemensamt. I hennes böcker får du ta del av starka kvinnliga karaktärer, gripande historier och aktuella samhällsproblem. Alsterdal gjorde storsuccé med sin första thriller Kvinnorna på stranden. I thrillern får vi möta en kvinna som letar efter sin förvunna man. Letandet leder henne in i vår tids otäcka slavhandel. 

Personlig hälsning från Tove Alsterdal:

"Jag sitter i Santiago de Chile när jag skriver det här, är inbjuden till en stor bokmässa med nordisk litteratur som tema.

Det är lite hisnande. Jag var barn när president Allende störtades och militären tog makten 1973, blev tonåring medan flyktingarna kom från Chile, Argentina och Uruguay. Många av dem samlades just i Jakobsberg, stockholmsförorten där jag växte upp. Jag härjade på ungdomsgårdarna då, hånglade i kojor i skogen och hade sannerligen tankarna på annat håll. Ändå minns jag engagemanget som något självklart.

I min tredje bok, Låt mig ta din hand, ville jag skriva Jakobsberg, jag ville skriva förorten som den var, utan klichéer, för när man växer upp där är det ju hela ens värld, där ryms hela livet. Och jag ville tillbaka till den där tiden. Boken kom att handla om en familj som splittras då, om passion och svek och spår som leder ända till Argentina och knyts ihop på en balkong på elfte våningen i Jakobsberg över trettio år senare.

När jag skrev för teater, före kriminalromanerna, störde jag mig ofta på att kvinnor satt så stilla. De väntade, som Penelope i åratal på att Odysseus skulle komma hem från haven, eller  kvinnorna i Tjeckovs Tre systrar, på att någon (man) skulle ta dem med till Moskva.

I min familj har kvinnorna aldrig väntat, aldrig suttit still. Min mormor var tio år gammal när hon skickades att jobba som piga i Tsar-Ryssland, min mamma stack från den tornedalska byn när hon var sjutton för att skaffa sig en utbildning. Innan dess hade hon hunnit jobba som tolk för flyktingarna som kom över älven när tyskarna brände gårdarna på den finska sidan.

Det var också det Tornedalen jag ville skildra i min andra bok, I Tystnaden begravd, en plats som alltid har befunnit sig mitt i världen, inte någon norrländsk avkrok som man kan förledas att tro.

I Kvinnorna på stranden, min första thriller som har blivit kusligt aktuell med den senaste flyktingvågen, kommer huvudpersonerna från Prag och New York, Nigeria och Stockholm, men deras spår korsas när ett lik flyter iland på en strand i södra Spanien.

Själv har jag flyttat 27 gånger räknade jag ut någon gång, jag är född i Malmö och uppvuxen i Umeå och Stockholm, har rötter i Värmland och Tornedalen, jag är ett sammelsurium av Sverige.

Jag har nog helt enkelt aldrig lärt mig hur man gör när man sitter och väntar". /Tove Alsterdal

"Tove Alsterdal försvarar med mycket god marginal en plats bland de bästa i Sverige."
Anders Wennberg, Gefle Dagblad

"Alsterdal tar genren ett steg längre, och är en av Sveriges absolut bästa spänningsförfattare."
Jenny Westlin Green, Mölndals-Posten

Spännande läsning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment