Monday, 2 November 2015

Månadens författare: Kristin Emilsson
Letar du efter kvalitativ, välskriven och energisprudlande underhållning under mörka höstkvällar? Då ska du läsa Kristin Emilssons två lättsmälta och tokroliga romaner: Äta kakan och ha den kvar och Den som väntar.

Det finns ganska få romaner som är så pass underhållande att de kan få en till att gapskratta även under de ruskigaste och mörkaste höstkvällarna. Men Kristin Emilisson har skrivit två romaner som gör det omöjligt att inte dra på smilbanden. Hennes debut Äta kakan och ha den kvar och hennes senaste Den som väntar uppfyller alla kriterier när det kommer till underhållningslitteratur. De rymmer både humor och djup, intressanta relationsdraman och rappa dialoger.

Jag måste erkänna att det ständigt dyker upp en och samma fråga när jag läser sådana här smaskiga romaner om hemliga älskare och dubbelliv. Nämligen: Hur mycket är hämtat från författarens eget liv, och hur mycket är rent påhittat? En spännande fråga... men som kanske ändå är bäst att förbli obesvarad.

Personlig hälsning från författaren:

"Är du, liksom jag, ett fan av feelgood? Underhållande böcker som handlar om relationer och inte om bestialiska mord? Böcker som man läser med glimten i ögat istället för med hjärtat i halsgropen? I så fall har du säkert också tänkt på att det finns många feelgood-böcker om kvinnor i tjugoårsåldern. Unga singelkvinnor i storstan på jakt efter de rätta skorna och den rätte mannen (ofta i den ordningen). Men ju äldre man blir desto tunnare blir det med kvinnor som man kan identifiera sig med.

Det var en av anledningarna till att jag började skriva om Amanda – en helt vanlig kvinna i fyrtioårsåldern som lever ett tillsynes perfekt liv med man, barn och stor villa. Amanda har bekymmer som de flesta kan känna igen sig i: hennes tonårsdöttrar är trotsiga och släpar hem ohängda pojkvänner, hennes man tillbringar mer tid på jobbet och golfbanan än hemma och till på köpet haltar karriären.

Det hade kunnat stanna där, men Amanda är duktig på att ställa till det för sig. I den första boken ”Äta kakan och ha den kvar” råkar hon, lite av en slump, skaffa sig ett dubbelliv – komplett med egen lägenhet i Stockholms innerstad, jobb i en second hand-butik och en ung älskare. I den andra boken ”Den som väntar”, som är en fristående uppföljare försöker hon hantera konsekvenserna av sitt dubbelliv samtidigt som hon hittar nya sätt att krångla till sin tillvaro på.

När jag började skriva om Amanda var det med en önskan om att skriva roliga böcker med högt tempo, som erbjöd både igenkänning och en stunds välbehövlig verklighetsflykt, gärna med ett litet stråk av allvar i botten.

Nu blir det upp till dig att avgöra om jag lyckades. Hör gärna av dig och berätta vad du tyckte till: hej@kristinemilsson.com"

Härlig läsning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment