Monday, 2 November 2015

Första delen i Christian Unges Afrikatrilogi - nu som ljudbok!
Christian Unge jobbar som överläkare, men skriver också "läkardeckare" om kirurgen Martin Roeykens.

Turkanarapporten är den första delen i Christian Unges Afrikatrilogi, och den har i dagarna kommit som ljudbok. Uppläsaren är, till min stora glädje, ingen mindre än Stefan Sauk. Och visst är uppläsaren av en ljudbok a och o!

I början av nästa år kommer även Turkanarapporten som e-bok. Den andra delen i trilogin är Kongospår, och till våren ser vi varmt fram emot den tredje och avslutande delen i deckarsviten.

Om boken:

Hur kan unga friska killar på kort tid förvandlas till slöa darrande sjuklingar?
Martin, som arbetar i Kenya för Läkare utan gränser, blir nyfiken när antropologen Nadine berättar om sina rön i Turkanaprovinsen i landets norra del. Men det Martin bara ser som en medicinsk gåta visar sig vara en mörk hemlighet som skyddas av krafter ända upp i CIA.

Nadine blir kidnappad och riskerar att bli anklagad för knarksmuggling, och hon är bara den första som råkar illa ut.

Den man som kallas in för att slutgiltigt hindra Martin från att hitta sanningen är långt ifrån någon nybörjare. Den franske agenten Bruno är ökänd i vida kretsar: han chansar inte, och han misslyckas aldrig.

Personlig hälsning från författaren:

"Hej alla lyssnare!

När jag under min första föräldraledighet satte mig ner för att skriva Turkanarapporten ville jag skapa något som jag själv ville läsa. Eller se på film. Jag kokade ihop en historia baserad på lika stora delar egenupplevt, fakta och fantasi.

Under mina uppdrag som läkare, och senare forskare, för organisationen Läkare utan gränser i Afrika har jag träffat fantastiska, ibland väldigt speciella, människor, fått uppleva miljöer jag bara kunnat drömma om och inte minst, vara med och behandla patienter med fruktansvärda öden. När jag började skriva min första bok var det bara att hämta ur det stora galleriet av personer och miljöer från dessa uppdrag.

Verkligheten överträffar fiktionen. Från att jag var liten och hörde mina föräldrar berätta om sina utlandsresor har min blick alltid varit riktad utanför Sveriges gränser. På morgonen slår jag alltid upp utrikesnyheter först. Favoritböcker genom åren har hetat ”Kung Leopolds vålnad” om belgarnas framfart i Afrika eller ”Idag ska vi inte dö” om DNs medarbetare som hölls fångna i Syrien. Det var viktigt att få in en fond av den brutala verkligheten när jag skrev boken.

Men starkast av alla drivkrafter har varit den fria fantasin. Den rika historien i centrum. Jag har alltid älskat en bra berättelse, oavsett om den berättats av någon vän, i bok eller på film.
                                         
Alltså: i Turkanarapporten får ni hänga med kirurgen Martin Roeykens på hans äventyr i Turkana, Nairobi och Paris. Lika stora delar självupplevt, fakta som fantasi. Själv ser jag filmen framför mig. Men den blir dyr. Hoppas ni gillar Turkanarapporten! I så fall finns det två böcker till att läsa under året som kommer".

/Christian

”Om ni gillar att läsa böcker med snabba vändningar, mycket action och välskrivna personporträtt så är Turkanarapporten en bok för dig!”
- Pocketlover 

”... när intrigen kommer igång är den svår att lägga åt sidan.”
- Tidningen Kulturen

Spännande lyssning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment