Tuesday, 13 October 2015

Feelbad framför feelgood?

Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt är äntligen tillbaka med del 5 i den tokpopulära Sebastian Bergman-serien!

Om du inte känner kriminalpsykologen Sebastian Bergman ska jag ge dig en kort beskrivning. Sebastian skulle kunna beskrivas som den där jobbigt perfekta personen: han som alltid har tid för allt och alla, alltid bjuder till (fast självklart aldrig på ett tillgjort sätt), som ständigt talar sanning och som nästan är omänskligt empatisk. Fast nej… det stämmer ju inte riktigt. Eller det stämmer inte alls. För hur spännande och intressant skulle Sebastian Bergman vara med dem egenskaperna? Nej, han är mer som den vanliga stereotypen av antihjälte som finns i myllret av svenska deckare - men som är lika underhållande att läsa varenda gång.

Sebastian Bergman kanske inte är den karaktär som jag helst skulle vilja ta en kaffe med, men det jag gillar mest med serien är att absolut inget lämnas åt slumpen. Allt, i varenda detalj, är så extremt genomtänkt och välskrivet. När du tror att upplösningen är klar, och boken när som helst är slut, händer det där som förändrar precis allt. Det där som får dig gapa, och sedan skratta - för att författarna återigen har lurat dig.

I författarduons splitternya deckare De underkända letar Sebastian Bergman och hans team från Riksmord efter en avancerad mördare som bestraffar dumhet. En dokusåpadeltagare hittas mördad i en skola. Han sitter på en stol i ett klassrum, bunden, med ansiktet vänt in mot hörnet med en dumstrut på huvudet. Ett frågeformulär sitter fastnitat på ryggen med häftpistol. Testet har med allmänbildning att göra och den mördade har uppenbarligen inte klarat kraven...

Spänning av högsta kaliber!
/Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment