Tuesday, 15 September 2015

Tragikomisk berättelse i världsklass
En man som heter Ove vägrar lämna Mofibos topplista. Månad efter månad håller den sig fast i ett järngrepp. Hur kan denna bok vara så makalöst populär bland så många människor? Jo, om du läser boken så kommer du förstå varför. Igenkänningsfaktorn är skyhög. Vi har alla mött någon som huvudkaraktären Ove. Alltså en riktigt sur, grinig och bitter gubbe. Så pass ursinnigt arg att det liksom blir roligt. Väldigt roligt. När man läser En man som heter Ove uppstår ett myller av känslor - man skrattar och gråter om vartannat. Och ibland båda och, på samma gång!

Ove är en polis. Han är inte utbildad till polis, men med hans personlighet blir han en polis oavsett utbildning eller ej. Med ren och skär aggressivitet försöker han få sin vilja fram. Och han gör allt som står i hans makt för att lyckas.

Förutom alla skratt som den roliga romanen bjuder på, så är den även väldigt djup. Den tar bland annat upp hur det är att förlora någon nära.

Om vi ska tala om levande och målande karaktärer är Fredrik Backmans beskrivningar i världsklass. Ove och hans grannar i det lilla radhusområdet kommer leva kvar i mitt huvud för alltid. Det här är en läsupplevelse för livet!

Ett gott skratt förlänger livet,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment