Wednesday, 9 September 2015

Samhällets krav på kvinnorEkonomisk självständighet, jämlikhet i hemmet, möjligheten att förverkliga drömmar, ta dagen som den kommer och tusentals valmöjligheter. Ja, det är i alla fall inte något som kvinnor var vana vid under fyrtio, femtio och sextiotalen. Sandbergs trilogi om en hemmafru vid namn Maj är som ett tidsdokument över kvinnors roll i hemmet. Sandberg skriver träffsäkert och engagerande, och ur hemmafrun Majs synvinkel. Eftersom de tre böckerna utspelar sig under tre decennier hinner Sandbergs karaktärer förändras. Vi får verkligen lära känna Maj, och människorna kring Maj, på djupet. Sandberg skildrar hur Majs man Tomas också lever i en hjälplöshet, och hur även han är ett offer för könsroller.

Efter varje avslutad lässtund kastas man snabbt tillbaka i verkligheten. Inom kort möts man av unga tonårstjejer och mammalediga kvinnor i den digitala världen. Inlägg på bloggar och sociala medier är fyllda med bilder på hur cup cakes dekoreras med färgglatt strössel, stora amerikanska muffins som penslas med glasyr och bilder på trendig mochi glass.

Annat var det förr i tiden då hemarbete var ett slitigt och tungt heltidsjobb, och där kvinnor fick stå tillbaka för familjens skull. Tack och lov går det framåt - men vi behöver påminnas om vår historia.

Ps. Är du med i en bokcirkel? Då kan jag varmt rekommendera denna trilogi. Jag kan utlova ett givande och intensivt samtal som väcker känslor och tankar.

Intressant läsning,

Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment