Wednesday, 30 September 2015

Får det lov att vara en feelgood-deckare?Härliga karaktärer, vackra miljöer, fina hästar… och ett lik i trädgården!

Marianne Cedervalls feelgood-deckare om Mirjam och Hervor är omåttligt populära! Hon har skrivit 6 böcker i serien. Varje gång jag läser om Mirjam och Hervor känns det som att få återse gamla goda vänner som man varit ifrån ett tag. Det blir alltid ett trevligt och spännande möte. Jag kan erkänna att jag kommer sakna dem båda två, men en fågel har viskat i mitt öra att det inte är omöjligt att det blir fler böcker i serien. Man kan ju alltid hoppas!

Marianne Cedervalls senaste deckare Av skuggor märkt är ny spänning i en helt ny deckarserie. Denna gång får vi lära känna Anki Karlsson och kriminalaren Tryggve Fridman. Och det ska sannerligen bli spännande att lära känna Anki, Tryggve och alla andra nya karaktärer. Som vanligt bjuder Marianne Cedervall på mystisk mysrys, deckare som är så där lagom spännande och som har en balans mellan spänning, humor och relationer.

Personlig hälsning från Marianne Cedervall:

"Nog är det våghalsigt att kasta sig in i ett deckarprojekt från Gotland! Som om inte flera andra gjort det tidigare? Med stor framgång dessutom. Jag var medveten om allt det där, men vad skulle jag göra när berättelsen liksom pockade på? Med tanke på trängseln av deckarförfattare på ön så var jag tvungen att hitta på något helt annat. Vad kunde jag som inte de andra inte skrivit om? Hästar såklart!
 
Som barn hängde jag konstant i stallet. Outtröttligt ryktade jag älsklingshästen, kratsade hovar och lärde mig reda ut toviga svansar. Den stora varma hästkroppen var den allra bästa vän man kunde tänka sig.
 
Men det var inte bara mysigt i stallet. Det fanns en hierarki, en skrämmande informell ordning om vem som var förste skötare till någon häst. Min älsklingshäst var naturligtvis inte bara ”min häst”. Det fanns minst tjugo andra tjejer som var kära i samma kuse. Och ett var säkert. Kom det någon med bestämda kliv in i spiltan och sa: ”Flytta på dig! Det är jag som är förste skötare här.” Då drog man sig undan utan ett ord, för att inte släpas efter stallgolvet och kastas ut på gödselhögen.

Fanns det då inga vuxna i stallet som kunde ryta till när någon plågades? Jodå, de fanns, men jag kan aldrig minnas att de någonsin ryckte in och sa till på skarpen. Ridlärarna var gamla militärer som hade ett mål och det var att lära oss att rida, vilket de också gjorde. Några större kunskaper i barnpsykologi hade de nog inte.

Det är det här min bok handlar om. ”Av skuggor märkt” är förvisso en feelgood-deckare, men under den idylliska ytan ruvar svarta stråk. Minnet av förnedringen i stallet blir en mörk följeslagare för mördaren under hela livet och åstadkommer djupa depressioner och starka tankar om hämnd.  Det kan helt enkelt inte gå annat än mot total undergång".

Spännande läsning,
Martina på Mofibo

No comments:

Post a Comment