Tuesday, 17 March 2015

Maria Wern är tillbaka


Äntligen! Anna Jansson är ute med en ny deckare om Maria Wern

Precis som vanligt tar Anna Jansson upp aktuella ämnen i sina deckare, och denna gång handlar det bland annat om sociala medier. Med ett enda sänd på datorn kan en bild nå tusentals anhängare i ett nätverk. Vad händer när vi aningslöst lägger ut bilder ur våra liv på Facebook? Vem får tillgång till dem? I fel händer kan våra mest privata bilder vara ute i offentligheten. Och vad är vi beredda att göra för att slippa skammen?

Personlig hälsning från Anna Jansson:

"Min bok Alla kan se dig handlar om den offentliga skammen. När jag gick i ettan blev jag retad i skolan. Några av mina klasskompisar hade följt med hem och råkat se ett foto av mig i en ram som stod i bokhyllan. På bilden sitter jag nakenfis i gammelmormors famn och visar rumpan. En oskyldig bild i sitt sammanhang. I en annan situation innebar det skam och förtvivlan. Jag grät och ville inte gå till skolan och jag blev arg och besviken på mina föräldrar som tyckte att det var en bagatell.
                   
Då på den tiden fanns inte sociala media som ex Facebook, men möjlighet till spridning ännu snabbare och till oändligt många fler mottagare. Många lägger upp foton på barn och barnbarn. Gulliga oskyldiga bilder. Men när de en gång är publicerade finns de tillgängliga och helt andra personer kan se dem än vad som var tänkt från början. Det är inte säkert att Lisa 13 år blir så glad över bilder och kommentarer som lagts ut om blöjeksem och hur rolig hon såg ut när hon hade trosorna på huvudet. Det handlar om respekt.
                   
I boken har jag ett exempel från en skolsköterskemottagning hämtat direkt ur livet. Skolsköterskan lämnar kvar föregående patients journal och lämnar rummet ett ögonblick. På den stunden fanns en möjlighet att med mobilkamera fotografera av journalen med mycket känsliga uppgifter - klick - och med ytterligare ett klick lägga ut informationen i offentligheten. Sköterskan hade ingen aning om tekniken och bagatelliserade händelsen.
                   
Tänk om våra mor- och farföräldrar hade haft en aning om dagens teknik. Där privata pappersbilder kan scannas in och skickas iväg på någon minut. Man undrar vad våra barn och barnbarn kommer att kunna göra med oss när de har morgondagens teknik".
                   

Ha en fin dag!

Martina,
Mofibo

No comments:

Post a Comment