Tuesday, 14 October 2014

Lysande recensioner för "Twist" av Klas Östergren!
Klas Östergrens nya roman Twist handlar om att utnyttja och bli utnyttjad. Berättelsen skruvar sig fram mellan årtiondena fram till vår egen tid, från en given punkt på sextiotalet när sommaren var lång och The Beatles "Twist and Shout" fortfarande ekade i folks medvetande. 

Boken har minst sagt blivit riktigt hyllad bland kritikerna, läs gärna utvalda recensioner nedan. 

Och viktigast av allt - du missar väl inte filmatiseringen av Klas Östergrens genombrottsroman Gentlemen som kommer upp på bioduken i december? 

Recensioner:

”Det är i förmågan att fånga den nostalgiskt skimrande, för alltid förlorade idyllen - bastun, groggverandan, cigarren - som Östergren visar sin storhet som författare. Twist befäster hans unika position inom svensk prosakonst och visar varför han är väl värd sin stol i december.”
Jens Liljestrand, Expressen

”Klas Östergren är en gudabenådad berättare: språket är enkelt men aldrig lättviktigt, det är lekfullt men inte gåpåigt, det är förföriskt men absolut inte kokett. Det hela är välbekant men ändå ständigt nytt."
Elin Claeson, SR Kulturnytt

”Detta är en spänningsroman, en som Le Carré hade var stolt över. … Det är bara att sjunka in i läsningen, som inte alltid är så lätt men ger rik belöning.”
Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

”Östergren har full kontroll på sitt berättarinstrument, vågar vara både självironisk och humoristisk för att sen plötsligt sätta en formulering i läsarens hjärta med en precision som gör att man förstår att just de där orden är avgörande. … Det är stort, det är rikt och på samma gång mycket underhållande.”
Fredrik Borneskans, Dalarnas Tidning

”[Klas Östergren] nöjer sig inte med en insiktsfull samhällskritik och thrillerartad spänning. Han fångar dessutom många andra dimensioner i det virrvarr av känslor, tankar och drivkrafter som ingår i det mänskliga livets totalitet. Resultatet blir lysande och djupt tankeväckande underhållning. Att världen är rutten, det anade jag redan förut men får det nu åter bekräftat. Och att kärleken är vidunderlig och komplicerad, det framstår fullt tydligt i Klas Östergrens utsökt välskrivna roman.”
Anders Hjertén, Värmlands Folkblad

Trevlig lässtund!

Martina,
Mofibo

No comments:

Post a Comment