Thursday, 23 October 2014

Agatha Christies litterära skatt digitaliseras


Storbritanniens första, okrönta deckardrottningen skulle i år ha fyllt 125 år. Agatha Christie må ha lämnat oss men hennes hyllade pusseldeckare lever kvar. Nu finns även utvalda favoriter som e-böcker och därmed tillgängliga att läsa på smartphones och surfplattor, hurra säger vi på Mofibo!

Deckarälskare, som jag är, ser jag fram emot att snart kunna bocka av Mordet på Orientexpressen på min läslista. Utöver mysiga läskvällar ser jag även fram emot att se filmatiseringen av boken. Finns det något bättre än att lysa upp höstrusket med en god bok och en spännande film?

I Mordet på Orientexpressen utbryter ett klassiskt mord när tåget blir stillastående på grund av en snöstorm. En fågel viskade i mitt öra att man kan förvänta sig att få lära känna en rysk prinsessa, en ungersk greve och en svensk skönhet. Tillsammans ska de på rullande räls ta sig från Istanbul till Calais. Och för någon av passagerarna ombord kommer resan att bli den allra sista. Som tur är befinner sig där en person som har knivskarpa ögon för detaljer och intuitiv förståelse för det mänskliga psyket. Dessutom är han ordningssam och logisk. Juste, det är den belgiske detektiven Hercule Poirot jag menar. Sällan har begreppet att vara på rätt plats vid rätt tillfälle varit mer passande.

Såvida du redan har slukat alla Agatha Christies detektivromaner vill jag rekommendera den brittiska deckarförfattaren Sophie Hannah som handplockades till uppdraget att skriva en spännande återkomst om Hercule Poirot. Från ett enda mord i Mordet på Orientexpressen får du i nya Monogrammorden ta del av tre. Läsaren märker tidigt i berättelsen att det är något som inte står rätt till på det exklusiva Bloxham Hotel. Tre offer påträffas i tre olika sovrum - var och ett med en manschettknapp med ett monogram i munnen.

”Hannah gör ett fantastiskt jobb! [...] man kan bara önska att hon fortsätter förse oss med sin version av den belgiske detektiven.”
 – Publisher’s Weekly

Spännande läsning!

Martina,
Mofibo
No comments:

Post a Comment